lauantai 5. huhtikuuta 2014

Tiskirättejä

Olen monesta blogista lukenut virkatuista/neuloituista tiskiräteistä. Ja niin moni on kehunut niiden käyttöä, että minunkin on mentävä jälleen kerran virran mukana ja kokeiltava.

Paikallisessa ruokakaupassa käydessäni huomasin hyllyssä bambulankaa, tosin hyvin rajallisin värivaihtoehdoin. Nappasin kolmesta vaihtoehdosta sen eniten värikkäimmän, hyvin haalean turkoosin ja eikun kokeilemaan.

Versio 1 :

Vinoneliö joskus kauan sitten opittuna ihan ulkomuistista. Koukkuna 3,5 mm ja lanka Novitan bambu.

Virkkaa 8 kjs ja yhdistä ympyräksi piilosilmukalla.

1 krs. 3 kjs, 2p, 2 kjs, 3p
2 krs. 3 kjs (kerroksen ensimmäinen pylväs), 1p jokaiseen edellisen kerroksen pylvääseen, 2p+2kjs+2p edellisen kerroksen ketjusilmukka kaareen, 1p jokaiseen edellisen kerroksen pylvääseen

Jokainen kerros virkataan samallalailla, vain reunoilla olevat pylväät lisääntyvät. Väliin voi myös tehdä reikäkerrosta kovaamalla jokatoisen pylvään ketjusilmukalla.

Virkataan kunnes liina on neliön mallinen ja viimeistellään työ virkkaamalla 1 kerros kiinteitä silmukoita liinan ympäri. Virkkaa kiinteitä silmukoita myös aloitus ympyrään, näin siihen tulee ripustuslenkki samalla.Versio 2:

Hieman haastetta. Lanka ja koukku samat kuin edellisessä. Ohje täällä : Garnstudio.com

Jouduin lukemaan ohjeen pariin kertaan ymmärtääkseni. Mutta kun hoksasin miten tehdään, oli oikein mukava ja selkeä malli.
Tähtikuvio sopii minusta moneen muuhunkin. Voi olla että tulen käyttämään tätä toisenlaiseenkin työhön. Bambu-lanka on miellyttävän pehmeää virkattavaa, ensimmäinen kokemus tästä langasta on siis hyvä.

Nämä oli mukavaa tehtävää. Ja mikä kivaa, niin myöskin nopeita. Vapaapäivä, ruutu.fi pyörimään ja 2 jaksoa Mustia leskiä putkeen = 1 valmis tiskirätti. Ja kun samalla istuu vielä hierontatuolissa on hyötysuhde kahdelle käytetylle tunnille maksimaalinen.
Voisin kuvitella antavani tälläiset vaikka tupaantuliaslahjaksi tai mökkiviemisiksi kesällä. Kaunis pakkaus ja kylkeen vaikka omatekemää saippuaa. Mistä tulikin mieleen etten olekaan saippuaa pariin vuoteen tehnyt. Ehkä sitten sitäkin on tehtävä :)

8 kommenttia:

 1. Kivan näköisiä! Etenkin tuo tähtikuvio houkuttelee kokeilemaan, jos ei tiskirättiin, niin johonkin muuhun. Utelias kun olen, niin kysyn paljonko lankaa meni per tiskirätti. Itse teen rättejä 50 silmukkaa ja pylväillä, niin menee vajaa kerä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näihin kahteen meni yksi kerä, lankaa jäi hurjat 20 cm yli :D Mutta en tiedä minkä kokoisia näiden pitäisi oikeasti olla. Tähtikuvioinen on hieman pienempi, n. 20x20 cm, isompi on 24x24 cm...

   Poista
  2. Kiitos vastauksesta. Noin 20 cm x 20 cm ovat minunkin rätit tuolla pylvästekniikalla. Mutta kokeilenpa heti noita sinun malleja. Näyttävät olevan vähempi lankaa vieviä ja kiva vaihtaa kuviota välillä :)
   Ja ihan selvyyden vuoksi, teen rättejä vain itselle ja lahjaksi, en myyntiin.

   Poista
  3. :) Aina mukavaa jos tekeleistäni saa uutta ideaa. Tulen kurkkailemaan blogiisi lopputuloksia :)

   Poista
 2. Pistinpäs tämän kirjanmerkkeihini, niin joskus jos kerkeäisi tehdä :) kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Ja aikaa noihin ei mene kovin kauaa, hyvä leffa pyörimään ja koukku käteen :)

   Poista
 3. Tähtivirkkaus on kivaa! Novitan Muksuextra-lehdessä v. 2008 on ohje vauvan nuttuun, lapasiin, tossuihin ja myssyyn tällä tekniikalla. Kuva löytyy blogistani. Ohjeita on myös naisen pipoon ja kaulahuiviin jossakin Novitan lehdessä. Netistäkin varmaan löytyy nimikkeellä tähtivirkkaus.

  VastaaPoista