lauantai 1. marraskuuta 2014

Huovutetut ja harjatut lapaset

Lankana molemmissa Novitan Joki. Oranssisävyiset olivat lentolapaset nro 2 ja siniset tein kotona. Ja tämä oli ihan tarkoituksella, olisin todennäköisesti saanut sääliviä katseita osaamattomuudestani jos olisin jättilapasia kentällä värkännyt. Tai ainakin ihmetteleviä huomautuksia :)

Tavallisissa lapasissa on puikot nro 4 ja 9 s/puikko, koko naisten.
Huovutetut tehty puikoilla nro 5 ja 10 s/puikko.

Mallina tavallinen kiilapeukalollinen lapanen, huovutetuissa ei ole erillistä resoria tehty vaan pelkkää oikeaa tarpeeksi pitkään ennen peukalon paikkaa. Yhteishyvän sivuilla on hyvät ohjeet lapasten tekoon : Yhteishyva.fi

Koko eron näkee tässä hyvin :

Oranssit on päättelemistä vaille valmiit käteen. Siniset laitetaan pyykkikoneeseen. Ennen koneeseen laittoa laitoin lapasen sisään hedelmäpusseja työn kiinnihuopumisen estämiseksi. Ne voi toki kiinnittää lapaseen hakaneulalla tai muutamalla tikillä halutessaan, mutta minä olin niin innoissani etten muuta tehnyt kuin pussi peukaloon ja pussi kärkeen ja äkkiä kone päälle.

Normaali kirjopyykkiohjelma, 60 astetta ja linkous 1400 kierrosta. Käydään vähänväliä kurkkimassa joko kone on pessyt ja kun naps vihdoin kuuluu, kaivetaan sympaattisen näköiset mytyt esille.

Huopui kerralla hyvin. Venytellään kosteana muotoonsa ja annetaan kuivua. Näitä saa venytellä ja vedellä tovin, mutta muotoutuvat hyvin,
Juurikin käteen tehdyt. Pehmeät ja varmasti lämpöiset. Mietin vain pitäisiköhän kokeilla neulahuovutusta ja koristella näitä vähän. Oranssien lapasten pinnan harjasin pehmeäksi käyttämällä koiran harjaa.
Erittäin hyvä koneessa huovutettava lanka. Mukava neuloa ja värikartta loistava, juurikin mnun makuuni. Vieläköhän siwoissa on lankatarjous voimassa....

10 kommenttia:

 1. Enpäs ole itse hoksannut ollenkaan, että tuo joki-lankakin huopuu noin hyvin. Täytyypä kokeilla ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huopui kyllä jopa yllättävän hyvin, ei jää minulla ainakaan ainoiksi huovutetuiksi töiksi :) Kannattaa kokeilla :)

   Poista
  2. Mä olen tähän saakka käyttänyt vain Novitan Huopanen-lankaa ja kuvitellut ettei muut huovu yhtä hyvin ;-)

   Poista
  3. Olen kans tehnyt huopasesta, minusta tämä Joki oli ohuempaa ja ainaki lapasissa aivan ihana, ei tullut ihan niin jäykät kuin huopasesta. Pitää odottaa huomiseen että siwa aukeaa ja hakea lisää lankaa :D

   Poista
 2. Yleensä en ole niin neulotun ja huovutetun ystävä, mutta kylläpä olet muuten onnistunut komeat lapaset saamaan aikaiseksi! Pitää minun korjata asenteita tämän postauksen jälkeen ;)

  VastaaPoista
 3. Täytyykin kokeilla! Kuinka paljon lankaa menee huovutettuihin lapasiin? Kerran oon yrittänyt huovuttaa tossut ja niistä tuli kokoa erittäin pieni kääpiö :D Mutta täytyy kokeilla tuolla sun ohjeella :) Käytitkö huuhteluainetta tms? Jossain ohjeissa oon lukenu käytettävän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaksi kerää on varattava, en omista vaakaa, mutta n. 80 g meni (jäi vain pikku nöttönen). En ole käyttänyt huuhteluainetta. Kannattaa tosiaankin tehdä alunperin ihan jättikokoinen, vaikka se tuntuukin aina että ne on ihan liian isot, sillä ne tosiaan kutistuu ja paljon :D

   Poista
 4. Moikka! Ostin tänään itsekin joki-lankaa lapasia varten. Heti aloittelijana törmäsin jos jonkinlaisiin ongelmiin. Kuinka paljon olet senttimääräisesti tai kerroksina neulonut vartta ennen peukalonhankaa. Kuinka paljon neuloit yhteensä ennen kärkikavennusta?

  Ihanat lapaset olet tehnyt, noita tohtii esitellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomenta! Ja heti vaikea kysymys aamusta :) Yritin laskea kuvasta kerroksia kun lapaset on jo maailmalla. Näköjään noissa molemmissa on n. 30 kerrosta ennen peukalokiilaa, n. 15 kerrosta kiilaan ja n. 25 kerrosta ennen kärkikavennuksen aloittamista. Tavallisa lapasia sovitan aina välillä käteen ja teen sen mukaan. Varttahan voi tehdä pidemmäksikin, tuo huovutettu tahtoo kutistua pituudesta reilummin kuin leveydestä. Kävin kans hakemassa lisää tuota lankaa, pitää alkaa uudet lapaset tekemään. Kiitos kun kommentoit ja seuraavalla kerralla hoksaan laittaa myös kerrosmäärätkin :)

   Poista