perjantai 11. huhtikuuta 2014

Hyvä voileipäkakku

Minulla on syyni miksen pidä ruokablogia. Ensimmäinen ja ainoa syy on se, etten osaa kokata. Mutta osaan minä jotain keittiössä tehdä, nimittäin voileipäkakkuja. Ja vaikka itseäni pikkuisen kehaisen, niin osaan tehdä niitä jopa kiitettävän hyvin. Ainakaan kukaan ei koskaan ole valittanut ja aina ovat ensimmäisenä kahvipöydästä huvenneet.

Nyt oli aika tehdä lomapullaa. Yhdistetty talvi- ja kesäloma alkaa just tänään. 3 viikkoa pelkkää lepoa. Lumi on jo suunnitellut loman kulun : Leipomista, hoploppia, seikkailua ja leikkiä. Kuulemma pitää myös pyörä hankkia ja uusi "pykälilakki" eli pyöräilykypärä. Makean tarjottavan ostin kaupasta, mutta jotakin on itsekin tehtävä.

Useiden kokeilujen jälkeen on parhaaksi leiväksi valikoitunut Lidl:n iso paahtoleipä, saa täysjyvänä ja vehnänä. Paketti molempia ja saa tehtyä 2 kpl tavallisen kokoista kakkua. Eikä leipä mene kostutettaessakaan liimaiseksi mössöksi.

Voileipäkakun teko aloitetaan vuoraamalla vuoka elmukelmulla ja leikkaamalla leivistä reunat pois. Seuraavaksi sekoitetaan täytteet. En yleensä laita mitään mistä en itse tykkää, esim. hillosipuleita tai paprikoita. Nypin ne vieläkin ruuista pois (noloa mutta totta) ja jollen reilussa 40-vuodessa ole niitä oppinut syömään, tuskin opin jatkossakaan. Ja moni kakkujani syöneistä on kiitellyt juurikin sitä, ettei niissä ole mitään liian voimakasta makua, mikä peittää kaiken muun.

Lihakakku 2 pientä tai 1 iso

Täyte 1:

2 purkkia italiansalaattia
palvikinkkua suikaleeksi leikattuna
2 tl sinappia
(tuorekurkkua)

Täyte 2:

2 prk maustettua tuorejuustoa (valkosipuli, ruohosipuli tai maun mukaan)
150 g meetwurstia pieninä palasina
kermaa sen verran että täyte on notkeaa

Täyte 3:

1 iso pötkö maksamakkaraa tai maksapasteijapurkki tai kinkkutahnaa 2 tuubia
2 prk creme fraichea tai kermaviiliä

tai jollei maksasta välitä niin hyvä tulee myös näin:

1 dl sinappi-kurkkusalaattia
1 tuubi kinkkutahnaa
4 rkl majoneesia

Ladotaan leivät vuoan pohjalle. Kostutetaan maidolla ( koko kakkuun menee maitoa n. 1,5-2 dl). Kasataan kakku kerroksittain, ja laitetaan jääkappiin vähintään viideksi tunniksi painon alle maustumaan.

Koristeluun käytän tuorejuusto/majoneesi seosta. 1 pkt tuorejuustoa ja majoneesia niin että seos levittyy hyvin. Päälle voi käyttää salaatteja, vihanneksia, kinkkua jne...Pyöreä kakku on tehty isoon uunivuokaan. Aikaa kakun tekoon kuluu n. tunti+koristelu. Kalaversion saa tehtyä täsmälleen samoista aineksista, vaihtaa vain kinkkujen tilalle kylmäsavulohta, tahnan tilalle lohitahnaa ja maksamakkaran tilalle savukalaa. Nams.

Lomapulla tarjoiltu töissä, nyt voi nauttia lomasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti